Zupa cukiniowo – pomidorowa

Zupa cukiniowo-pomidorowa

Zupa cukiniowo-pomidorowa

Cukinia, pomidory i czosnek, które w połączeniu smakują
słonecznym latem na południu.
Ta trzyskładnikowa zupa, nie wymaga nawet bulionu, chociaż odrobina warzywnego delikatnie wzmocni smak.
Jeśli nie lubicie, nie chcecie, nie macie, albo nie możecie wykorzystać bulionu, zastąpcie go zwykłą wodą.
Warzywa i przyprawy tworzą smakowity miks smaku,
do którego będziecie chcieli wracać, tęskniąc za słońcem i wakacjami.

czas przygotowania: 40 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 średnich rozmiarów

Składniki:

  • 700 g cukinii (2 średnie)
  • 6 sporych pomidorów (albo 2 puszki gotowych)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • szklanka bulionu warzywnego
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • sól, pieprz

Do podania:

  • świeża bazylia
  • ewentualnie grzanki ziołowe

Przygotowanie:

Pomidory zaparzamy i zdejmujemy z nich skórkę.
Po przekrojeniu pomidorów na pół wycinamy z każdej połówki szypułki i kroimy w mniejsze kawałki.
Całość wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu, raz na jakiś czas mieszając.
W międzyczasie cukinię myjemy i obieramy ze skórki.
Kroimy ją w kostkę i po około 5 minutach dorzucamy do pomidorów.
Dusimy warzywa tak długo, aż kawałki pomidorów i cukinii się rozpadną. Na tym etapie całość bardzo zgęstnieje, więc podlewamy zupę bulionem.
Pod koniec dodajemy kolendrę i czosnek utarty na tarce z małymi oczkami.
Całość zagotowujemy, a po zagotowaniu blendujemy.
Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku.
Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią i (ewentualnie) grzankami.

IMG_0630_1

Zupa cukiniowo-pomidorowa

 

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.