Marchewkowa zupa krem

 

Marchewkowa zupa krem

Marchewkowa zupa krem

Pyszna, rozgrzewająca zupka, która łączy w sobie słodycz marchewki i ostrość chili. To jedna z częstszych pozycji mojego codziennego menu. A najlepsze w niej jest to, że robi się prawie
całkiem sama.

czas przygotowania (z gotowaniem składników): 60 min
poziom trudności: łatwe
ilość porcji: 2 spore

Składniki:

  • 0,5 kg marchewki (albo 4 duże)
  • 1 duża cebula
  • około 1,5 l. bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • pieprz w ziarenkach
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ostra papryka, albo chili (według upodobań, ja dodaję 1/3 łyżeczki)
  • sól
  • łyżka oliwy

Do podania:

  • świeża, posiekana kolendra, lubczyk, albo natka z pietruszki
  • groszek ptysiowy (około garści na porcję)

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę zazwyczaj siekam w grubszą kostkę a marchewkę tnę na plastry o grubości około pół centymetra.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy do niej cebulę. Mieszamy ją (na małym ogniu), czekając aż się zeszkli.
Dorzucamy marchewkę i zalewamy wszystko bulionem. Powinien zakrywać warzywa.
Dodajemy listki laurowe i pieprz w ziarenkach. Gotujemy aż marchewka zmięknie. Nie musi się rozpadać.
Dosypujemy przyprawy: kminek, paprykę, chili i blendujemy na gładką masę.
To będzie dobry moment, żeby dosolić zupę.
Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną i groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.