Pyszna, szybka, sycąca i rozgrzewająca zupa z czerwonej fasoli.
Idealna na deszczowe dni.
czas przygotowania: 35 min
poziom trudności: łatwe
ilość porcji: 3
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli (albo około szklanki ugotowanej samodzielnie)
- 0,5 l przecieru z pomidorów
- 2 średnie cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 mała papryczka chilli bez pestek (może być suszona), albo płaska łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 0,5 l bulionu warzywnego
- sól
- 1 łyżka oliwy
Do podania:
- szczypiorek
- świeża kolendra
- starty na grubych oczkach ser żółty (1-2 łyżki na miskę)
Przygotowanie:
Cebulę siekamy i wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę. Szklimy.
Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i zalewamy bulionem.
Dodajemy przecier pomidorowy, chilli i fasolę.
Całość doprawiamy solą, kolendrą i chili.
Zagotowujemy i blendujemy.
Jeśli zupa jest za gęsta, możemy dolać pół szklanki przegotowanej wody.
Można podawać z posiekaną kolendrą lub drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Dobrze smakuje z żółtym serem, który przed zalaniem zupą wsypujemy do miski.
Smacznego!
Dodaj komentarz