Sałatka z pieczonej dyni hokkaido

Sałatka z pieczonej dyni hokkaido.

Sałatka z pieczonej dyni hokkaido. Wersja z kiełkami słonecznika.

Pieczona dynia hokkaido rozpływa się w ustach. Jest słodka, aromatyczna a po wyjęciu z piekarnika uzależniająca. Nie da się przestać podjadać.
Sałatkę można przygotować w dwóch wariantach: moim ulubionym, lekko chrupiącym – z pestkami dyni, albo delikatnym – z kiełkami słonecznika. Najsmaczniejsza jest jeszcze ciepła.

czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2

Składniki:

  • 800 g dyni hokkaido (2 średnie dynie)
  • 100 g sera feta
  • 2-3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki prażonej dyni, albo garść kiełków słonecznika
  • sól

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu (dla miłośników słodkości 1 i 1/2 łyżki)

Przygotowanie:

Dynię kroimy w kosteczkę (razem ze skórką) i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko solimy.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
Po tym czasie otwieramy piekarnik posypujemy dynię sezamem i pieczemy jeszcze 8-10 minut.
W międzyczasie dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu.
Cieplutką dynię wyciągamy z piekarnika i posypujemy pokruszonym serem feta. W zależności od wybranej wersji sałatki dodajemy uprażone pestki dyni, albo kiełki słonecznika.
Przed podaniem polewamy sosem.

Sałatka z pieczonej dyni hokkaido.

Sałatka z pieczonej dyni hokkaido. Wersja z pestkami dyni.

 

Sałatka z pieczonej dyni hokkaido.

Sałatka z pieczonej dyni hokkaido. Wersja z kiełkami słonecznika.

Smacznego!

Sposób na dynię 2015
Sposób na dynię 2015

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.