Śledzik po meksykańsku

Śledzik po meksykańsku.

Śledzik pod pierzynką to absolutna klasyka gatunku. W tradycyjnej wersji najczęściej poza śledziem znajdziecie jajko, buraczki, cebulę i żółty ser. No i smacznie! Ale może by tak coś nowego? Innego, tylko w tej samej formie. Tak właśnie powstał śledzik po meksykańsku.

czas przygotowania: 30 min + chłodzenie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6

Składniki:

  • 4-5 sporych płatów śledziowych (u mnie a’la matjas w oleju)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1,5 puszki czerwonej fasoli
  • 12-14 cm łodygi pora (jasna część)
  • 150-200 g sera żółtego do starcia o wyrazistym smaku (u mnie cheddar)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz mielony
  • 1,5 szklanki majonezu

Przygotowanie:

Śledzie odsączamy z oleju i kroimy w kostkę.
Fasole i kukurydzę odcedzamy z zalewy.
Pora myjemy i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na 2 minuty, po czym odsączamy i kroimy w półplasterki.
W misce (najlepiej z płaskim dnem) układamy kolejno warstwy:
– kukurydzy,
– śledzia,
– pora,
– majonezu,
– fasoli,
– majonezu wymieszanego ze słodką papryką i pieprzem,
– utartego sera żółtego.
Podajemy schłodzone.

Śledzik po meksykańsku.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.