Rolada z indyka faszerowana pieczarkami

Rolada z piersi indyka faszerowanej pieczarkami.

Rolada z indyka faszerowana pieczarkami.

To był przesympatyczny ale też intensywny i w jakiś sposób wyczerpujący weekend – pełen zwiedzania, spacerów, muzyki na żywo, klimatycznych knajpeczek i miejskich atrakcji. Powiem Wam szczerze, że nie było lekko, bo pogoda nas nie rozpieszczała, ale wszystko pięknie się udało, a wiśniówka wieczorową porą uchroniła nas przed katarem. Byliśmy jak ministerstwo promocji uroków Warszawy 😉 Goście wyjechali najedzeni, obdarowani polskimi smakołykami i zadowoleni 🙂 a teraz, kiedy weekend pełen atrakcji się skończył, jest czas na gotowanie.
Na sam początek mam dla Was propozycję mocno nadzianego indyka, czyli rolady z indyka faszerowanej pieczarkami. Jeżeli wolicie, żeby roladka miała więcej mięsa, a mniej farszu, zmniejszcie o połowę ilość składników na nadzienie.

czas przygotowania: 70 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4-5

Składniki:

  • 500-600 g piersi z indyka
  • 400 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku + czosnek do natarcia mięsa
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 4-5 łyżek wody
  • olej
  • do zamknięcia mięsa: wykałaczki

Przygotowanie:

Pierś z indyka myjemy, i nacinamy w poprzek (UWAGA: nie rozkrajamy do końca). Rozkładamy i rozklepujemy tłuczkiem do mięsa. Nacieramy solą, pieprzem i odrobiną granulowanego czosnku. Odkładamy na bok.
Pieczarki myjemy, obieramy i ucieramy na tarce z grubymi oczkami.
Cebulę drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Dodajemy pieczarki i cebulę. Smażymy, często mieszając, do czasu aż woda, którą puszczą pieczarki odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawiamy do wystygnięcia.
Dodajemy do pieczarek roztrzepane jajko. Na koniec dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowany farsz wykładamy na rozklepaną pierś z indyka i zwijamy w roladę. Zamykamy, spinając wykałaczkami.
Tak przygotowanego indyka obsmażamy na patelni (najlepiej grillowej) do czasu aż delikatnie się zarumieni.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy podziurkowaną folią aluminiową, podlewamy wodą i pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Rolada z piersi indyka faszerowanej pieczarkami.

Rolada z indyka faszerowana pieczarkami.

Odstawiamy na około 5 minut do przestygnięcia. Wyciągamy wykałaczki i kroimy w plasterki.
Podajemy z ziemniakami albo ryżem.

Rolada z piersi indyka faszerowanej pieczarkami.

Rolada z indyka faszerowana pieczarkami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Rolada z indyka faszerowana pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.