Zdarza Wam się przyjmować niezapowiedzianych gości, a w domu nic do kawuni? Albo zwyczajnie mieć wielkiego lenia i jednocześnie ochotę na coś słodkiego? Jeżeli tak, to jest przepis właśnie na takie okazje. Szybkie i smaczne ciasteczka, które najlepsze są jeszcze trochę cieplutkie.
Ich przygotowanie zajmie Wam około 5 minut a potem już tylko pieczenie.
Bardzo zachęcam do sprawdzenia tego przepisu, bo warto 🙂
czas przygotowania: 20 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 16-20 ciasteczek (w zależności od wielkości ciasta)
Składniki:
- 1 płat gotowego ciasta francuskiego
- domowe powidła śliwkowe albo inne powidła (ewentualnie dżem albo marmolada, ale one wyciekają z ciasteczek)
Przygotowanie:
Ciasto francuskie kroimy na kwadraciki. W zależności od tego jakiej wielkości płat ciasta wykorzystacie, powinno ich być od 16 do 20.
Na środku każdego kwadracika układamy płaską łyżeczkę powideł.
Zamykamy brzegi ciasta i sklejamy je ze sobą, formując kopertę.
Przekładamy ciasteczka na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 15 minut.
Do ciasteczek najlepiej wykorzystać powidła, bo dżem i marmolada (zwłaszcza marmolada) są trochę za rzadkie i mogą wypływać w czasie pieczenia. Na kilku zdjęciach widzicie ciasteczka z marmoladą morelową, która częściowo postanowiła się ewakuować.
Smacznego!
Dodaj komentarz