Polędwiczki wieprzowe w sosie porowym.

Polędwiczki wieprzowe w sosie porowym.

Naszło mnie ostatnio na coś bardziej domowego. Stanęło na polskich smakach. Zanabyłam drogą kupna pora i polędwiczkę wieprzową. Pokombinowałam i zrobiłam do tego bajeczny sosik śmietanowo-musztardowy. Takie mięsko podałam z gotowanymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami. Delicje!

czas przygotowania: 35-40 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 mniejsze albo 3 duże

Składniki:

  • 500-600 g polędwiczki wieprzowej
  • olej do smażenia
  • 1 duży por lub dwa małe
  • 1 łyżka masła
  • 400 ml śmietany (u mnie 30%)
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 2 spore łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 5-6 ziarenek pieprzu
  • sól, pieprz do mięsa
  • do podania: gotowane ziemniaki i ogórki kiszone

Przygotowanie:

Polędwiczkę myjemy, obieramy z włókien i kroimy na plastry grubości około 1-1,5 cm. Każdy plasterek rozgniatamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso (do lekkiego zrumienienia).
W rondelku rozgrzewamy masło. Dorzucamy pora – białą część, którą wcześniej myjemy i kroimy w półplasterki. Smażymy do zmięknięcia. Często mieszamy.
Zalewamy pora śmietaną wymieszaną z bulionem.
Dodajemy pieprz, musztardę francuską i musztardę sarepską. Dokładnie mieszamy.
Dorzucamy do rondelka polędwiczki i sos, który wyciekł z mięsa w czasie smażenia.
Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.

Polędwiczki wieprzowe w sosie porowym.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.