Zorientowałam się właśnie, że ostatnio, z upodobaniem karmię Was mięsnymi przepisami. To tym bardziej dziwne, ponieważ ostatnio głównie żywię się różnymi warzywnymi pysznościami. Jakoś straciłam serducho do mięs… Nie ma jednak tego złego, bo mam okazję na poodkrywanie nowych przepisów i nowych inspiracji. Częściej improwizuję. Jedną z takich improwizacji jest przepis, którym chcę się dziś z Wami podzielić – pikantne curry z zieloną soczewicą. Na samo wspomnienie ucieka mi język 🙂
czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2 duże
Składniki:
- 3/4 szklanki zielonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 czubate łyżeczki żółtego curry
- 1 czubata łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- oliwa
- sól, pieprz
- do podania: posiekana kolendra albo posiekana natka z pietruszki
Przygotowanie:
Soczewicę płuczemy i przesypujemy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy przez około 20 minut. W połowie gotowania solimy wodę.
Ugotowaną soczewicę odcedzamy.
W rondelku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do jej zeszklenia.
Dodajemy marchewkę pokrojoną w zapałki. Podsmażamy przez chwilę.
Dodajemy curry i kumin.
Dorzucamy soczewicę i pomidory z puszki. Zalewamy bulionem. Zagotowujemy.
Gotujemy bez przykrycia przez około 8-10 minut.
Po tym czasie dodajemy jogurt grecki i dokładnie mieszamy.
Przed podaniem posypujemy natką z pietruszki albo kolendrą.
Smacznego!
Dodaj komentarz