Placki ziemniaczane z kaszą pęczak

Placki ziemniaczane z kaszą pęczak.

Placki ziemniaczane z kaszą pęczak.

Jakiś czas temu zapałałam taką dziką miłością do kaszy pęczak, że jadłam ją jako dodatek do wszystkiego. Do sałatek, do mięsa i do placków. Nie próbowałam tylko upiec z niej ciasta i chleba – a podobno da się!
Efektem tej miłości są placki ziemniaczane z pęczakiem.

czas przygotowania: 30 minut + smażenie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 12 placków

Składniki:

  • 100 g kaszy pęczak (na sucho)
  • 3-4 ziemniaki
  • ewentualnie: 50 g tartego sera żółtego (około 5 łyżek)
  • 1 mała cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżki oregano
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i przesypujemy do miski.
Ziemniaki i cebulę obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do kaszy.
Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną, oregano i czosnek utarty na tarce o małych oczkach. Mieszamy.
Jeżeli przygotowujecie wersję z serem, to na końcu dodajemy utarty żółty ser.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelnie z rozgrzanym olejem nakładamy łyżką.
Smażymy na rumiany kolor z każdej strony.
Podajemy ciepłe i chrupiące z salsą pomidorową albo z ketchupem.

Placki ziemniaczane z kaszą pęczak.

Placki ziemniaczane z kaszą pęczak.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.