Ogórki małosolne

Ogórki małosolne.

Lato wisi w powietrzu! Pojawiły się już pyszne ogórki gruntowe – smakują wakacjami, ciepłymi weekendami i grillem na działce. Szaleństwo. Na sam widok, dostałam ślinotoku. Będą małosolne!
Od kilku lat, sprytniutko i przebiegle (idąc za radą Taty) mrożę latem duże łodygi kopru z baldachimami. Dzięki temu, kiedy tylko pojawiają się pierwsze ogórki gruntowe, jestem gotowa na produkcję małosolnych. Wyciągnęłam z szafki gliniany  garnek na ogórki i są!

czas przygotowania: 30 minut + stygnięcie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: dużo

Składniki:

  • 1 -1,2 kg ogórków małych i twardych gruntowych
  • 2 łodygi kopru z baldachimami
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1,5 l wody
  • 1,5 czubatej łyżki soli

Przygotowanie:

Ogórki myjemy, koper delikatnie płuczemy, a czosnek obieramy.
W naczyniu/dużym słoju układamy koper i ząbki czosnku. Ciasno ustawiamy ogórki.
Zagotowujemy wodę z solą. Gorącą mieszanką zalewamy ogórki.
Przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce.
Ponieważ łakomstwo to moja druga natura, zaczynam je wyjadać, kiedy tylko przestają parzyć 🙂

Ogórki małosolne.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.