Młoda kapusta ze schabem i boczkiem

Młoda kapusta ze schabem i boczkiem.

Jeśli chodzi o temperatury, to płynnie przeszliśmy z zimy do lata, ale na szczęście nie udało nam się ominąć etapu młodych warzyw. Wpadła mi w ręce młoda kapusta, więc niewiele myśląc kupiłam. Udusiłam ze schabem i boczusiem. Szybko znikało, a On, pomlaskując ze smakiem, patrzył na mnie z uwielbieniem, pytając, czy jeszcze takie zrobię.
Zrobię, zrobię. Bo było bardzo smaczne.

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 2

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 300-350 g schabu w kawałku
  • 100 g boczku wędzonego parzonego
  • 2 łyżki posiekanego, świeżego koperku
  • 5-6 ziaren czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Schab myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Boczek kroimy w kosteczkę.
W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy mięso.
Dodajemy do garnka pieprz oraz umytą i drobno posiekaną kapustę. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i dusimy wszystko przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie podlewamy kapustę wodą. Dusimy przez 10 minut.
Dorzucamy koperek, mieszamy i grzejemy jeszcze przez około 5-10 minut., do zmięknięcia kapusty.
Doprawiamy solą i pieprzem.

Młoda kapusta ze schabem i boczkiem.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.