Kaszotto z dynią i cydrem

Kaszotto z dynią i cydrem.

Kaszotto z dynią i cydrem.

Sezon na dynię trwa i rozkwita. Dynia w sałatce, dynia w zupie, dynia w gulaszu. Wygrzebuję stare przepisy, kolekcjonuję nowe (magazyny kulinarne z sezonowymi przepisami to świetny wynalazek) i gotuję. Szaleństwo kulinarne, którego ostatnim wyrazem jest kaszotto dyniowe. Zamiast ryżu – pęczak. Zamiast wina – cydr. Zamiast parmezanu – feta. Obiad idealny.
Przepis pochodzi z jednej z zeszłorocznego wydania magazynu KUKBUK. Trochę pozmieniałam proporcje, pododawałam ekstra przyprawy, rezygnując z gałki muszkatołowej i wyszło niezwykłe, jesienne kaszotto.

czas przygotowania: 60-70 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 2 duże

Składniki:

  • 800-900 g dyni (waga z pestkami i ze skórką)
  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 330 ml cydru
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 średnia cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek prażonych pestek z dyni
  • 100 g sera feta
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Dynię obieramy ze skórki, z pestek i z włókien. Kroimy w kosteczkę (1,5 x 1,5 cm).
Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko solimy i pryskamy oliwą.
Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Kiedy dynia się piecze, na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i oliwę.
Wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, utarty na tarce o małych oczkach czosnek i drobno posiekane listki rozmarynu. Dosypujemy cynamon i paprykę. Smażymy do zeszklenia cebulki, często mieszając.
Kiedy cebula się zeszkli, wsypujemy na patelnię kaszę i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy cydrem i gotujemy, co jakiś czas mieszając.
Kiedy cydr odparuje, dolewamy bulion i kontynuujemy gotowanie przez około 20 minut. Kasza powinna wchłonąć cały bulion.
Kiedy pęczak się ugotuje dodajemy na patelnię pestki z dyni i upieczoną dynię. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem feta. Jeśli lubicie rozmaryn, możecie posypać kaszotto kilkoma świeżymi listkami.

Kaszotto z dynią i z cydrem.

Kaszotto z dynią i cydrem.

Smacznego!

Sposób na dynię 2015
Sposób na dynię 2015

Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie internetowym: www.sklep.dajar.pl

Ambitnie i zdrowo

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.