Kotlety z wędzonego łososia i cukinii to świetna alternatywa dla mięsnego obiadu. Sycące, lekko chrupiące, z minimalną ilością tłuszczu, a do tego jeszcze przepyszne. Nic więcej nie trzeba mówić. Ten smak broni się sam. Koniecznie sprawdźcie!
czas przygotowania: około 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 10 kotlecików
Składniki:
- 250-300 g wędzonego łososia (w kawałku, albo w plastrach)
- 1 mała cukinia
- 1 szklanka płatków żytnich
- 2 jajka
- 1 łyżka suszonego lubczyku ogrodowego
- sól, pieprz
- odrobina oliwy do nasmarowania patelni
Przygotowanie:
Cukinię myjemy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Łososia kroimy na mniejsze kawałki, albo rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do cukinii.
Dosypujemy płatki żytnie i lubczyk.
Całość zalewamy rozbełtanymi jajkami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, żeby płatki zwilgotniały. Doprawiamy solą i pieprzem.
Patelnię smarujemy oliwą i rozgrzewamy. Formujemy kotleciki i smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Podajemy z ulubioną surówką.
Smacznego!
Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie internetowym: www.sklep.dajar.pl
Świetny pomysł! Bardzo podobają mi się te kotlety. Chętnie wypróbuję Twój przepis.
🙂 Smacznego!