Kotlety z wędzonego łososia i cukinii

Kotlety z wędzonego łososia.

Kotlety z wędzonego łososia i cukinii.

Kotlety z wędzonego łososia i cukinii to świetna alternatywa dla mięsnego obiadu. Sycące, lekko chrupiące, z minimalną ilością tłuszczu, a do tego jeszcze przepyszne. Nic więcej nie trzeba mówić. Ten smak broni się sam. Koniecznie sprawdźcie!

czas przygotowania: około 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 10 kotlecików

Składniki:

  • 250-300 g wędzonego łososia (w kawałku, albo w plastrach)
  • 1 mała cukinia
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 2 jajka
  • 1 łyżka suszonego lubczyku ogrodowego
  • sól, pieprz
  • odrobina oliwy do nasmarowania patelni

Przygotowanie:

Cukinię myjemy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Łososia kroimy na mniejsze kawałki, albo rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do cukinii.
Dosypujemy płatki żytnie i lubczyk.
Całość zalewamy rozbełtanymi jajkami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, żeby płatki zwilgotniały. Doprawiamy solą i pieprzem.
Patelnię smarujemy oliwą i rozgrzewamy. Formujemy kotleciki i smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Podajemy z ulubioną surówką.

Kotlety z wędzonego łososia.

Kotlety z wędzonego łososia i cukinii.

Smacznego!

Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie internetowym: www.sklep.dajar.pl

Ambitnie i zdrowo

Print Friendly, PDF & Email

2 Odpowiedzi do Kotlety z wędzonego łososia i cukinii

  1. Karolina

    Świetny pomysł! Bardzo podobają mi się te kotlety. Chętnie wypróbuję Twój przepis.

    • Smak na Wspak

      🙂 Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.