Kapusta z boczkiem

Kapusta z boczkiem.

Raz na jakiś czas, kiedy On zaczyna ciężko wzdychać na widok kiełbasek i innych, mniej wymodzonych potraw, staję przy garach i gotuję coś bardziej tradycyjnego. Po prostu – dla pełni szczęścia czasem musi być schabowy, kiełbasa, bigos, rosół albo kapucha. No i właśnie zupełnie niedawno, z fazy zachwytu nad chili con carne, spaghetti i meksykańskimi zupami, pojawiła się faza “oooooo….zjadłbym schabowego….albo goloneczkę….z kapustką”. Realizację listy życzeń zaczęłam od kapusty.

czas przygotowania: 120 min
poziom  trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty
  • 0,5 kg boczku wędzonego parzonego/pachwinki w kawałku
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • 3 szklanki wody albo bulionu warzywnego
  • olej do podsmażenia
  • do podania: kilka usmażonych białych kiełbasek, koperek, świeży chleb albo gotowane ziemniaki

Przygotowanie:

Kapustę myjemy. Wykrajamy z niej głąby, a liście siekamy. Boczek kroimy w kosteczkę.
W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy boczek/pachwinkę i smażymy do wytopienia się tłuszczu.
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucamy ziarenka pieprzu i listek laurowy. Smażymy do czasu zeszklenia się cebuli. Często mieszamy.
Stopniowo dodajemy do garnka posiekaną kapustę. Chwilę smażymy. Mieszamy.
Dolewamy wodę albo bulion warzywny i dusimy przez 30 min co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dosypujemy posiekany koperek. Dokładnie mieszamy i dusimy do zmięknięcia kapusty.
Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem.

Kapusta z boczkiem.

Podajemy posypaną świeżym koperkiem.

Kapusta z boczkiem.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.