Kontynuując mięsne klimaty i nieco bardziej tradycyjne połączenia smaków, dziś pomysł na pyszny makaron. Pieczarki, schab, boczek, cebula i czosnek. To wszystko ze śmietanką. Lubicie takie obiady?
czas przygotowania: 60 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 duże
Składniki:
- 350 g schabu
- 150 g boczku wędzonego parzonego
- 400 g malutkich pieczarek
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 400 ml śmietany 18%
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
- 350-400 g makaronu (u mnie pełnoziarniste świderki)
- olej do smażenia
- do podania: natka z pietruszki
Przygotowanie:
Schab dokładnie myjemy i kroimy w kawałki. Solimy i pieprzymy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy mięso i smażymy na rumiany kolor. Dorzucamy pokrojony w drobną kosteczkę boczek i smażymy do wytopienia się tłuszczu. Dorzucamy dokładnie umyte pieczarki i podsmażamy do zrumienienia pieczarek. Często mieszamy.
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i utarty na tarce o małych oczkach (albo przeciśnięty przez praskę) czosnek. Smażymy do czasu zeszklenia się cebuli.
Dodajemy śmietanę i majeranek. Podgrzewamy mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z makaronem i natką z pietruszki.
Smacznego!
W przygotowaniu pominięto pieczarki 🙂 – ani słowa o nich. Ciekawe, że przez dwa lata nikt tego nie zgłosił ??
😂 FAKTYCZNIE! Dziękuję 😊
Czasem przydaje się czujne oko! Już zmieniam!