Dorsz pieczony w folii aluminiowej

Dorsz pieczony w folii.

Dorsz pieczony w folii aluminiowej.

Strasznie te ostatnie dwa tygodnie zabiegane. Praca, remonty, odwiedziny gości niewidzianych od roku. Na nic nie ma czasu, więc i obiadki ostatnio raczej z tych prostszych i ekspresowych. Co wcale nie znaczy, że nudne 🙂
Jedną z potraw, które dość szybko się robią i nie wymagają ciągłego pilnowania są pieczone filety z dorsza.
Lubicie? Ja bardzo. Najsmaczniejsze (soczyste i aromatyczne) wychodzą upieczone w folii.

czas przygotowania: około 30-35 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2

Składniki:

  • 2 polędwiczki z dorsza (około 150-200 g każda)
  • 1 cytryna pokrojona w plasterki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • do pieczenia: 2 spore kawałki folii aluminiowej

Przygotowanie:

Dorsza myjemy i osuszamy. Dokładnie solimy i pieprzymy.
Każdy kawałek ryby układamy na folii aluminiowej.
Posypujemy 1 łyżką koperku, a na wierzch układamy plasterki cytryny.
Zawijamy szczelnie w folię (tak, żeby w czasie pieczenia nic nie wyciekło) i układamy w otwartym naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Dorsz pieczony w folii.

Dorsz pieczony w folii aluminiowej.

Podajemy z ryżem albo z ulubionym pieczywem.

Dorsz pieczony w folii.

Dorsz pieczony w folii aluminiowej.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.