Bułeczki maślane

Bułeczki maślane.

Dzień dobry! Na początek tygodnia mam dla Was propozycję pysznego i pachnącego, domowego pieczywa. Drożdżowe bułeczki maślane.
Jedno jest pewne – kto raz spróbuje wypiekać własne chlebki, bułki i bułeczki, ten już nigdy nie spojrzy tak samo na te z piekarni.
To prawda, że domowe pieczywo wymaga czasu, ale jest po prostu najlepsze.

czas przygotowania: do 160 min
poziom trudności: średni
ilość porcji: 7-8

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 g masła

Przygotowanie:

Mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól.
Dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Dolewamy letnie mleko i zaczynamy zagniatać.
Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto.
Przykrywamy je ściereczką i na 60 minut odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozwalamy mu wyrosnąć.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 7-8 części i formujemy okrągłe bułeczki. Każdą z nich nacinamy na wierzchu.
Układamy na blaszce i odstawiamy na kolejne 60 minut.
Przed wsadzeniem do piekarnika smarujemy każdą bułeczkę roztrzepanym żółtkiem.
Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Bułeczki maślane.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.