Makaron z kiełkami

Makaron z kiełkami.

Wróciła zima i do mojego jadłospisu wróciły kluseczki. Makarony zawsze wspaniale mi robią w taką pogodę.
Tym razem poszalałam z kiełkami i z mięskiem mielonym. które doprawiłam kminem rzymskim. Pychotka.

czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji 2-3

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle na sucho (u mnie ze szpinakiem)
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • 150-200 g kiełków na patelnię
  • 1 spora czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • ewentualnie: tarty ser żółty do posypania

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy.
Mięso mieszamy z kminem rzymskim, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy klopsiki i smażymy na rumiany kolor.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kiełki. Kiedy zaczną się rumienić, dodajemy posiekaną drobno cebulę i smażymy (często mieszając). Kiedy cebula się zeszkli dodajemy czosnek i ziarenka słonecznika.
Dorzucamy na patelnię makaron i dokładnie mieszamy. Dodajemy klopsiki.
Przed podaniem posypujemy serem.

Makaron z kiełkami.

Na zimno też jest smaczny.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *