Makaron z cukinią i serem feta

Makaron z cukinią i serem feta.

Pogodynka mnie oszukała. Miały być upały, więc przygotowałam przepisy na czas, kiedy słupek w termometrze konsekwentnie idzie w górę. A tu lipa. Deszcz i 18 stopni.
No nic, w końcu przyjdzie wyczekane lato 🙂 A w upalne dni zdecydowanie nie mam ochoty na obciążające obiady. Wolę coś lżejszego i najczęściej bezmięsnego. Idealną propozycją na taki lekki, wakacyjny obiad jest makaron z warzywami i serem feta. Sprawdźcie te pyszności!

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2

Składniki:

  • ulubiony makaron pełnoziarnisty (u mnie około 160-170 g tagliatelle na sucho)
  • 1 średnia cukinia
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki posiekanych suszonych pomidorów
  • 80 – 100 g pokruszonego sera feta
  • świeże listki bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i smażymy na rozgrzanej oliwie do czasu zeszklenia. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę cukinię.
Smażymy przez kilka minut co jakiś czas mieszając.
Dodajemy suszone pomidory.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po odcedzeniu przerzucamy makaron na patelnię.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.

Makaron z cukinią i serem feta.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *