Kurczak stir-fried z orzechami nerkowca (kai phat met-ma-maung)

Kurczak stir-fried z orzechami nerkowca.

Przez kilka lat znajomi zachwalali mi Tajlandię, jako idealny wakacyjny kierunek. Z niezrozumiałego teraz powodu, dzielnie się wzbraniałam. Jakież to było bezsensowne. W końcu pojechałam i to była genialna decyzja. Patrząc obiektywnie, straciłam kilka sezonów niesamowitego jedzenia, słońca i uśmiechniętych, wspaniałych ludzi.
Trzy tygodnie na miejscu minęły szybko i intensywnie. Przywiozłam opaleniznę, dużo zdjęć, dziką chęć powrotu i masę niesamowitych przepisów, pozyskanych w czasie zajęć w tajskiej szkole gotowania.
Dziś pierwszy z obłędnych przepisów na tajskie pyszności, czyli soczysty kurczak stir-fried z chrupiącymi warzywami i orzechami nerkowca.
Samo stir-fry to krótkie smażenie w ruchu. W praktyce oznacza to dość wysoką temperaturę i intensywne mieszanie.

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2 (na zdjęciu dla 1 osoby)

Składniki:

  • 100 g piersi z kurczaka pokrojonej w drobne (cienkie) kawałki
  • 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
  • 60 g malutkiej kukurydzy baby corn
  • 60 g marchewki
  • 60 g cebuli
  • 60 g grzybów mun w paseczkach (to waga po namoczeniu – grzybki w czasie moczenia zwiększają swoją objętość mniej więcej 5 razy, więc namoczcie około 10 g suchego produktu) albo naszych polskich uszaków bzowych
  • 20 g zielonych cebulek (grubego szczypioru)
  • 1 czerwone chili
  • 3 spore ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 0,5 szklanki wody

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania składników.
Kukurydzę kroimy najpierw na pół, a później na mniejsze kawałki.
Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki.
Cebulę kroimy w spore kawałki, a szczypior na kawałki długości 2-3 cm.
Chili kroimy w plasterki, a czosnek siekamy.

Kurczak stir-fried z orzechami nerkowca – na zdjęciu składniki na jedną porcję.

Zaczynamy smażenie.
W woku (albo na patelni) rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek i chili.
Dorzucamy kurczaka i smażymy, cały czas mieszając.
Dodajemy kukurydzę, marchewkę, cebulę i grzyby mun. Smażymy, nie przerywając mieszania.

Kurczak stir-fried z orzechami nerkowca.

Dolewamy ostrożnie wodę, cukier, sos ostrygowy i sos rybny. Mieszamy.
Na końcu dodajemy posiekane orzechy nerkowca i szczypior.
Podajemy z ryżem.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *