Karmelizowana czerwona cebula

Karmelizowana czerwona cebula.

Karmelizowana czerwona cebula.

Sezon na grille, działkowe wyjazdy i ogródkowe imprezy trwa, więc dziś przepis na przyjemny dodatek do serów, hamburgerów i mięs wszelakich.
Ten przepis, to moja własna, uproszczona wersja. Słodko-wytrawny, ale bez dodatku wina i cukru muscovado. Za to w gęstym i aromatycznym sosie.
Po prostu na skróty, co nie znaczy, że mniej smacznie 🙂

czas przygotowania: 20 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 2 duże czerwone cebule
  • 1,5 łyżeczki masła
  • 3 łyżki miodu (może być wielokwiatowy albo lipowy)
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy na pół. Każdą połówkę kroimy w plasterki.
W rondelku rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i smażymy aż do zeszklenia.
Dodajemy miód i ocet balsamiczny. Dusimy około 10 minut często mieszając. W tym czasie sos powinien się lekko zredukować.

Karmelizowana cebula.

Karmelizowana czerwona cebula.

Podajemy jako dodatek do serów, mięsa, albo po prostu do chleba.
Karmelizowana cebulka najlepiej smakuje jeszcze ciepła.

Karmelizowana czerwona cebula.

Karmelizowana czerwona cebula.

Karmelizowana czerwona cebula.

Karmelizowana czerwona cebula.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

2 Odpowiedzi do Karmelizowana czerwona cebula

  1. Kurruka P.

    Mam gastrofazę na słodką cebulę o 4.00 nad ranem. Idę zrobić!

    • Smak na Wspak

      Uo matko! Karmelizowana cebulka o 4 nad ranem 🙂 jest moc! Wyszła? Smacznego! 🙂 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.