Chili z wołowiny i chorizo

Chili z wołowiny i chorizo.

Wskaźniki temperatury dramatycznie poleciały w dół. Wczoraj 34 stopnie w cieniu, a dziś już tylko 18. Zanim się zahibernujecie, proponuję odrobinę rozgrzewającego chili. Tym razem moje ulubione połączenie: wołowina z chorizo i cieciorką. Ostro, smacznie i rozgrzewająco.

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego w temperaturze pokojowej
  • 250 g chorizo picante
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 szklanka bulionu (z kury albo warzywnego)
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • do podania: tortille, posiekany szczypiorek, ewentualnie śmietana

Przygotowanie:

W garnuszku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy wołowinę i smażymy często mieszając.
Kiedy mięso zacznie się rumienić, dodajemy chorizo i kontynuujemy smażenie. Kiedy z kiełbasy wytopi się tłuszcz, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek utarty na tarce o małych oczkach. Smażymy do zeszklenia się cebuli.
Dodajemy słodką i ostrą paprykę. Dorzucamy kminek. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut.
Dokładamy do garnka odsączoną z zalewy ciecierzycę.
Zalewamy bulionem i pomidorami. Mieszamy. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy do zredukowania się płynu (około 20-30 min).
W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Chili z wołowiną i chorizo.

Podajemy na tortilli, posypane szczypiorkiem i z kleksem śmietany. Zawijamy jak burrito.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.