Tortille z suszonymi pomidorami i rukolą

Tortille z suszonymi pomidorami i rukolą.

Ostatnio bardzo spodobał Wam się przepis na koreczki z tortilli (z szynką i serem). Dlatego dziś, z cyklu imprezowych przekąsek na raz, kolejny pomysł na wykorzystanie tych meksykańskich placków – tortille pomidorowe nafaszerowane serkiem, suszonymi pomidorami i rukolą.
Z kilku rodzajów tortillowych koreczków, które przygotowałam na ostatnie spotkanie ze znajomymi, te zniknęły pierwsze. Nie dziwię się, bo to też moje ulubione tortillki. Łączą zdecydowany smak rukoli i czosnku, z łagodnością serka śmietankowego. Pyszności.

czas przygotowania: 20 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 20-30

Składniki:

  • 4 tortille pomidorowe albo zwykłe pszenne
  • 400 g serka śmietankowego
  • 0,5 dużego słoiczka suszonych pomidorów w oleju (odsączonych)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 garści rukoli + odrobina do dekoracji

Przygotowanie:

Czosnek ucieramy na tarce o małych oczkach i dokładnie mieszamy z serkiem śmietankowym.
Dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Mieszamy.
Każdą tortillę smarujemy 1/4 farszu. Na wierzchu posypujemy rukolą.
Zawijamy tortille jak roladę i kroimy w plasterki około 1,5-2 cm szerokości.
W każdy kawałek wbijamy wykałaczkę, co dodatkowo utrzyma farsz w środku.
Dekorujemy listkami rukoli.

Tortille z suszonymi pomidorami i rukolą.

Tortille z suszonymi pomidorami i rukolą.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

2 Odpowiedzi do Tortille z suszonymi pomidorami i rukolą

  1. Ania

    Wygląda bardzo smacznie 🙂

  2. Tomek

    Takie proste, że zrobiło się samo jak czytałem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.