Sałatka z zielonego groszku i makaronu

Sałatka z zielonego groszku i makaronu.

Czy jest jakaś potrawa, która za każdym razem pojawia się na Waszym imprezowym stole? Nie chodzi mi nawet o konkretny przepis, tylko o rodzaj jedzonka. U mnie takim daniem jest sałatka. Taka tradycja – bez sałatki nie ma imprezy.
Ostatnio moi goście mogli zajadać się sałatką z zielonego groszku, makaronu i szynki. To propozycja, która zadowoli miłośników tradycyjnych smaków. Łagodna, sycąca i chrupiąca papryką. Pycha.

czas przygotowania: do 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 8-10 (imprezowa miska sałatki)

Składniki:

  • 180-200 g makaronu na sucho (u mnie kolanka)
  • 1 opakowanie mrożonego groszku (około 400-450 g)
  • 200 g szynki w kawałku (może być drobiowa albo konserwowa)
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 zielonej papryki
  • 1 duży pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Ja zazwyczaj gotuję go lekko al dente, bo później i tak wyciąga wilgoć z sosu.
Groszek gotujemy i blanszujemy w lodowatej wodzie.
Szynkę i paprykę kroimy w kosteczkę, a szczypiorek siekamy.
Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy sosem (majonez+jogurt+słodka papryka).
Doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatka z zielonego groszku i makaronu.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Sałatka z zielonego groszku i makaronu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.