Koreczki z tortilli (z szynką i serem)

Koreczki z tortilli (z szynką i serem).

Karnawał trwa, więc pewnie nie raz i nie dwa będziecie szukali pomysłów na imprezowe menu. Nie tak dawno urządzałam imprezę na kilkanaście osób. Postawiłam na sprawdzone przekąski i na dużo malutkich dobroci “na raz”. Jedną z nich były właśnie tortille wypełnione rozmaitymi farszami i poprzerabiane na koreczki.
Na początek przepis na tortille z szynką i serem, w towarzystwie pomidorka koktajlowego i bazylii.
Ponieważ przed zabraniem się za ich przygotowanie nie przemyślałam specjalnie strategii, dlatego kupiłam produkty w kawałkach. Łatwiej, szybciej i wygodniej będzie Wam przygotować tortille z sera i szynki w plasterkach.

czas przygotowania: 20 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 20-30 (w zależności od tego jak grubo pokroicie tortille)

Składniki:

  • 4 tortille pszenne
  • 20 dkg szynki (najlepiej w plastrach)
  • 20 dkg sera żółtego (najlepiej w plastrach)
  • 140 g kukurydzy konserwowej (mała puszka)
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka oregano
  • świeża bazylia
  • pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

Majonez mieszamy z oregano i kukurydzą.
Jeżeli macie szynkę i ser w kawałku, to kroimy je w drobną kosteczkę. Jeżeli kupiliście produkty w plasterkach, pomijamy ten krok.
Każdą tortillę smarujemy z jednej strony majonezem z kukurydzą.
Na wierzch układamy szynkę i ser (po 1/4 na każdy placek). Delikatnie dociskamy.
Zawijamy tortille jak roladę i kroimy na plasterki. U mnie miały około 1,5-2 cm szerokości.
W każdy kawałek wbijamy wykałaczkę, co dodatkowo utrzyma farsz w środku.
Na wierzch nadziewamy po listku bazylii i po połówce pomidorka koktajlowego.

Koreczki z tortilli (z szynką i serem).

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

2 Odpowiedzi do Koreczki z tortilli (z szynką i serem)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.