Hummus

Hummus.

Hummus.

Hummus albo się kocha, albo nienawidzi. Mój przypadek pokazuje, że z tym smakiem łatwo jest przejść od totalnego zniechęcenia do miłości absolutnej.
Pierwsze próba zaprzyjaźnienia się z tą potrawą była nieudana- gorzkie, za intensywne i w ogóle nie takie. Dopiero później odkryłam, że jaka knajpa, taki hummus…
Zdarzają się prawdziwe perełki smakowe (jest w Warszawie taka restauracja libańska…..mniam!), ale tak naprawdę hummus można z łatwością przygotować w domu. Zajmuje to chwilkę, a macie pewność idealnego dopasowania smaku.

czas przygotowania: 10 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 1 miseczka

Składniki:

  • 240 g ciecierzycy odsączonej z zalewy (z puszki)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • sól

Opcjonalnie:

  • 1 – 2 łyżki oleju sezamowego
  • łyżeczka słodkiej (albo ostrej) sproszkowanej papryki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy i blendujemy na gładką masę.
W razie potrzeby dolewamy jeszcze wody.
Doprawiamy solą i ewentualnie papryką.
Najlepiej smakuje z ciepłym chlebkiem pita albo z soczystymi pomarańczami.

Hummus.

Hummus.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Hummus

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.