Dip serowy z czosnkiem

Dip serowy z czosnkiem

Dip serowy z czosnkiem

Serwujecie grillowe przysmaki w towarzystwie różnego rodzaju sosów i sosików?  Bo ja zawsze. Nic tak nie pasuje do grillowej uczty jak musztarda, ketchup i porządny dipik.
Najlepsze są oczywiście te, które robi się najszybciej, albo w ogóle takie, które same się robią.
I przepis na właśnie taki sos prezentuję poniżej.
Możecie go podawać z mięsem, jako dodatek do grillowanych warzyw, jako dip do świeżej marchewki i selera naciowego, albo do chipsów i nachosów. Tzw. przysmak uniwersalny.
Ostatnio nawet testowaliśmy go na kanapkach, zamiast sosu tatarskiego. Sprawdził się.

czas przygotowania: 10 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 1 miseczka

Składniki:

  • 100 g sera typu lazur
  • 1 mały jogurt naturalny (około 180 g)
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • ewentualnie: pieprz do doprawienia

Przygotowanie:

Ser kruszymy na drobne kawałki i zalewamy jogurtem.
Dodajemy utarty, albo przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość blendujemy na gładką masę. „Gładką” to w tym przypadku pojęcie względne. Chodzi o to, żeby konsystencja była jednolita. Niewielkie grudki sera w niczym nie przeszkadzają.
Możecie doprawić dip odrobiną pieprzu – do tego sosu najczęściej korzystam z białego.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *