Truskawkowy przekładaniec bez pieczenia

Ciasto truskawkowe bez pieczenia.

Truskawkowy przekładaniec bez pieczenia.

Truskawkowe szaleństwo trwa! A ponieważ w najbliższy weekend zapowiadane są dzikie upały, może spodoba Wam się mój pomysł na ciasto na niedzielę. Siedziałam, myślałam, myślałam i wymyśliłam.
To taka moja wariacja na temat dobrze Wam znanego rafaello 🙂

czas przygotowania: 120 minut + chłodzenie całości
poziom trudności: średni
ilość porcji: brytfanka (u mnie 35 x 25)

Składniki na warstwę truskawkową:

  • 550 g świeżych truskawek
  • duży jogurt (370 g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szklanka wody
  • 9 listków żelatyny

Składniki na budyń:

  • 1 l mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • 1,5 kostki miękkiego masła
  • pół szklanki płatków migdałowych
  • 2 duże opakowania krakersów (u mnie solone – takie)
  • około 10 dużych truskawek do dekoracji

Przygotowanie masy truskawkowej:

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i blendujemy na gładką masę.
Cukier puder dodajemy do 1/3 szklanki wody i rozrabiamy.
Dolewamy do zblendowanych truskawek.
Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
Listki żelatyny namaczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odsączamy.
2/3 szklanki wody podgrzewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę.
Łączymy rozpuszczoną żelatynę z masą truskawkowo-jogurtową.
Odstawiamy na co najmniej godzinę do lekkiego stężenia.

Przygotowanie budyniu:

2 i 1/2 szklanki mleka przelewamy do garnuszka i zagotowujemy.
Mąkę, cukier waniliowy i cukier mieszamy dokładnie z pozostałą 1 i 1/2 szklanką mleka.
Dodajemy roztrzepane żółtka i mieszamy.
Stopniowo dolewamy do wrzącego mleka i zagotowujemy nie przestając mieszać.
Kiedy całość zagotuje się i zgęstnieje, zdejmujemy garnuszek z gazu, przelewamy do miski i odstawiamy do wystygnięcia.
Do ostudzonego budyniu dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.

Na dnie brytfanki o wymiarach 35 x 25 układamy warstwę krakersów.
Wylewamy na nią masę budyniową, zostawiając około trzy łyżki do ozdobienia ciasta.
Rozprowadzamy budyń po krakersach. W każdym miejscu masa powinna mieć mniej więcej taką samą grubość.
Na budyniu układamy kolejną warstwę krakersów.
Zalewamy ją masą truskawkową i podobnie jak w przypadku budyniu wyrównujemy.
Na masie truskawkowej układamy ostatnią warstwę krakersów i smarujemy ją z wierzchu pozostałą częścią budyniu.
Posypujemy płatkami migdałów i dekorujemy pokrojonymi w plastry truskawkami.

Ciasto truskawkowe bez pieczenia.

Truskawkowy przekładaniec bez pieczenia.

Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia masy truskawkowej.
Najlepiej zostawić ciasto w lodówce na noc.

Truskawkowy przekładaniec bez pieczenia.

Truskawkowy przekładaniec bez pieczenia.

Podajemy schłodzone, prosto z lodówki.

Truskawkowy przekładaniec bez pieczenia.

Truskawkowy przekładaniec bez pieczenia.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Truskawkowy przekładaniec bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.