Dania jednogarnkowe to jeden z moich ulubionych sposobów na obiad – jest później mało zmywania 🙂 dlatego przy każdej okazji kompletuję nowe pomysły.
Jedną z takich inspiracji wypatrzyłam ostatnio w menu bałkańskiej knajpki. Połączenie pomidorów, kurczaka, oliwek i boczku wydało mi się niesamowicie atrakcyjne. Doprawiłam to wszystko “po swojemu” i wyszło cudo na patelni.
czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 5
Składniki:
- 600 g mięsa z piersi kurczaka
- 250 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 100 g zielonych oliwek
- 1 puszka pomidorów w całości
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżka mielonego kminku
- sól, pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy na nią boczek pokrojony w paseczki i smażymy.
Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz, na patelnię dodajemy lekko posolone mięso z kurczaka, pokrojone w paski, albo w kostkę. Uważajcie, żeby nie przesadzić z ilością soli – sam boczek może być dość słony. Smażymy co jakiś czas mieszając.
Kiedy mięso się zrumieni, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek utarty na tarce o małych oczkach.
Dosypujemy wędzoną paprykę i kminek. Mieszamy.
Całość zalewamy pomidorami z puszki i dusimy około 10 minut.
Po tym czasie dodajemy oliwki pokrojone w plasterki i pieprz. Dusimy 5 minut.
Podajemy z ziemniakami, albo z chlebem.
Smacznego!
Dodaj komentarz