Kurczak duszony z boczkiem i oliwkami

Kurczak duszony z boczkiem i oliwkami.

Kurczak duszony z boczkiem i oliwkami.

Dania jednogarnkowe to jeden z moich ulubionych sposobów na obiad – jest później mało zmywania 🙂 dlatego przy każdej okazji kompletuję nowe pomysły.
Jedną z takich inspiracji wypatrzyłam ostatnio w menu bałkańskiej knajpki. Połączenie pomidorów, kurczaka, oliwek i boczku wydało mi się niesamowicie atrakcyjne. Doprawiłam to wszystko “po swojemu” i wyszło cudo na patelni.

czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 5

Składniki:

  • 600 g mięsa z piersi kurczaka
  • 250 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g zielonych oliwek
  • 1 puszka pomidorów w całości
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy na nią boczek pokrojony w paseczki i smażymy.
Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz, na patelnię dodajemy lekko posolone mięso z kurczaka, pokrojone w paski, albo w kostkę. Uważajcie, żeby nie przesadzić z ilością soli – sam boczek może być dość słony. Smażymy co jakiś czas mieszając.
Kiedy mięso się zrumieni, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek utarty na tarce o małych oczkach.
Dosypujemy wędzoną paprykę i kminek. Mieszamy.
Całość zalewamy pomidorami z puszki i dusimy około 10 minut.
Po tym czasie dodajemy oliwki pokrojone w plasterki i pieprz. Dusimy 5 minut.

Kurczak duszony z boczkiem i oliwkami.

Kurczak duszony z boczkiem i oliwkami.

Podajemy z ziemniakami, albo z chlebem.

Kurczak duszony z boczkiem i oliwkami.

Kurczak duszony z boczkiem i oliwkami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.