Truskawkowe szaleństwo trwa! A ponieważ w najbliższy weekend zapowiadane są dzikie upały, może spodoba Wam się mój pomysł na ciasto na niedzielę. Siedziałam, myślałam, myślałam i wymyśliłam.
To taka moja wariacja na temat dobrze Wam znanego rafaello 🙂
czas przygotowania: 120 minut + chłodzenie całości
poziom trudności: średni
ilość porcji: brytfanka (u mnie 35 x 25)
Składniki na warstwę truskawkową:
- 550 g świeżych truskawek
- duży jogurt (370 g)
- 4 łyżki cukru pudru
- szklanka wody
- 9 listków żelatyny
Składniki na budyń:
- 1 l mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
Dodatkowo:
- 1,5 kostki miękkiego masła
- pół szklanki płatków migdałowych
- 2 duże opakowania krakersów (u mnie solone – takie)
- około 10 dużych truskawek do dekoracji
Przygotowanie masy truskawkowej:
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i blendujemy na gładką masę.
Cukier puder dodajemy do 1/3 szklanki wody i rozrabiamy.
Dolewamy do zblendowanych truskawek.
Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
Listki żelatyny namaczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odsączamy.
2/3 szklanki wody podgrzewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę.
Łączymy rozpuszczoną żelatynę z masą truskawkowo-jogurtową.
Odstawiamy na co najmniej godzinę do lekkiego stężenia.
Przygotowanie budyniu:
2 i 1/2 szklanki mleka przelewamy do garnuszka i zagotowujemy.
Mąkę, cukier waniliowy i cukier mieszamy dokładnie z pozostałą 1 i 1/2 szklanką mleka.
Dodajemy roztrzepane żółtka i mieszamy.
Stopniowo dolewamy do wrzącego mleka i zagotowujemy nie przestając mieszać.
Kiedy całość zagotuje się i zgęstnieje, zdejmujemy garnuszek z gazu, przelewamy do miski i odstawiamy do wystygnięcia.
Do ostudzonego budyniu dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.
Na dnie brytfanki o wymiarach 35 x 25 układamy warstwę krakersów.
Wylewamy na nią masę budyniową, zostawiając około trzy łyżki do ozdobienia ciasta.
Rozprowadzamy budyń po krakersach. W każdym miejscu masa powinna mieć mniej więcej taką samą grubość.
Na budyniu układamy kolejną warstwę krakersów.
Zalewamy ją masą truskawkową i podobnie jak w przypadku budyniu wyrównujemy.
Na masie truskawkowej układamy ostatnią warstwę krakersów i smarujemy ją z wierzchu pozostałą częścią budyniu.
Posypujemy płatkami migdałów i dekorujemy pokrojonymi w plastry truskawkami.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia masy truskawkowej.
Najlepiej zostawić ciasto w lodówce na noc.
Podajemy schłodzone, prosto z lodówki.
Smacznego!
Bardzo lubię takie ciasta, jeszcze dodatkowy akurat bo jest bez pieczenia.