Szybkie ciasto czekoladowe

Szybkie ciasto czekoladowe.

Najbardziej lubię piec ciasta, które nie wymagają ode mnie zbyt wiele wysiłku. Najlepiej, jeśli produkcja ogranicza się do wrzucenia wszystkiego do miski i wymiksowania. I tak właśnie jest z tym ciachem czekoladowym. Szybko, przyjemnie i bez większego wysiłku.

czas przygotowania: 60-70 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 16

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 2/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 100 g groszków czekoladowych albo jedna, pokruszona na kawałki/posiekana czekolada

Przygotowanie:

Mieszamy “suche” składniki. Dodajemy wszystkie “mokre” i delikatnie miksujemy.
Na końcu dodajemy groszki czekoladowe/pokruszoną czekoladę.
Przelewamy do foremki (około 20cm x 30cm x 5cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 50 min. Sprawdzamy patyczkiem.
Podajemy cieplutkie (z rozpuszczoną czekoladą) albo wystudzone.

Szybkie ciasto czekoladowe.

Szybkie ciasto czekoladowe.

Smacznego!

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *