Ciasto śmietanowe z owocami

Ciasto śmietanowe z owocami.

Wilgotne ciasto z sezonowymi owocami? Nic prostszego. Kilka minut przygotowania, pieczenie i macie iście królewski deser. Delicje.
Możecie wykorzystać ulubione owoce – u mnie brzoskwinie, nektarynki, morele i śliwki.
Nie ma co się rozpisywać. Po prostu sprawdźcie.

czas przygotowania: do 80 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: blaszka

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklana cukru
  • cukier waniliowy
  • 150 g masła
  • 330 g śmietany (duży kubeczek)
  • 3 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżki proszku do pieczenia
  • odrobina aromatu waniliowego
  • 500 – 700 g owoców (im więcej owoców, tym więcej soku puszczą – u mnie 700 g mieszanki brzoskwiń, nektarynek, moreli i śliwek)

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy wystudzone masło i śmietanę. Miksujemy.
Na końcu stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie łączymy z pozostałymi składnikami.
Przelewamy do blaszki (około 35 x 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch ciasta wysypujemy owoce.

Ciasto śmietanowe z owocami.

Wstawiamy  do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45-50 min. Sprawdzajcie w czasie pieczenia patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. Im więcej soczystych owoców dodacie, tym więcej czasu będzie potrzebowało.

Ciasto śmietanowe z owocami.

Ciasto śmietanowe z owocami.

Przed podaniem możecie odrobinę posypać ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.