Wilgotne ciasto z sezonowymi owocami? Nic prostszego. Kilka minut przygotowania, pieczenie i macie iście królewski deser. Delicje.
Możecie wykorzystać ulubione owoce – u mnie brzoskwinie, nektarynki, morele i śliwki.
Nie ma co się rozpisywać. Po prostu sprawdźcie.
czas przygotowania: do 80 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: blaszka
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklana cukru
- cukier waniliowy
- 150 g masła
- 330 g śmietany (duży kubeczek)
- 3 szklanki mąki
- 2 czubate łyżki proszku do pieczenia
- odrobina aromatu waniliowego
- 500 – 700 g owoców (im więcej owoców, tym więcej soku puszczą – u mnie 700 g mieszanki brzoskwiń, nektarynek, moreli i śliwek)
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy wystudzone masło i śmietanę. Miksujemy.
Na końcu stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie łączymy z pozostałymi składnikami.
Przelewamy do blaszki (około 35 x 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch ciasta wysypujemy owoce.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45-50 min. Sprawdzajcie w czasie pieczenia patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. Im więcej soczystych owoców dodacie, tym więcej czasu będzie potrzebowało.
Przed podaniem możecie odrobinę posypać ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!
Dodaj komentarz