Anzac Biscuits

IMG_0725_1

Anzac Biscuits

Coś na kształt ciasteczek owsianych w wersji kokosowej.
Pierwszy raz poczęstowała mnie nimi koleżanka, i to była miłość od pierwszego ugryzienia. Na jedno posiedzenie zjadłam prawie połowę tego, co ze sobą przyniosła.
Nie przyszło mi nawet do głowy, że wyprodukowanie tego cuda jest tak mało wymagające.
W oryginalnym przepisie jednym ze składników jest golden syrup, ale z jego dostępnością bywa różnie, dlatego w mojej wersji przepisu zastąpił go miód.
W wersji “na bogato”, można je po wierzchu posmarować rozpuszczoną czekoladą, ale to zajmuje trochę więcej czasu, dlatego zazwyczaj pojawiają się u mnie saute.

czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 20 sporych ciastek

Składniki:

  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 łyżka miodu (alb o golden syrup)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki wrzącej wody

Przygotowanie:

Mieszamy suche składniki.
Roztapiamy masło i dodajemy do niego miód.
Sodę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i dolewamy do masła z miodem. Mieszamy.
Zalewamy miksturą suche składniki i mieszamy.
Z uzyskanej masy formujemy kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego).
Każdą kulkę rozgniatamy na płasko między dłońmi i na blaszce układamy placuszki.
Musimy przypilnować, żeby placuszki się nie stykały, bo ciastka urosną w czasie pieczenia.
Pieczemy około 8 minut w temperaturze 180 stopni.
Będą gotowe kiedy zmienią kolor.

Przed zdjęciem ciastek z blaszki trzeba chwilkę odczekać, żeby odrobinę wystygły i stwardniały.
Bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika anzaki będą bardzo plastyczne.

IMG_0729_2

Anzac Biscuits

 

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.