Fasolka szparagowa z pieczarkami

Fasolka szparagowa z pieczarkami.

Uwielbiam tę porę roku i pełen warzywny urodzaj! Korzystam ile się da, żeby wystarczyło na wszystkie deszczowe miesiące.
Moimi ulubionymi smakami lata są wszelkiego rodzaju obiady i sałatki z fasolką szparagową. Dziś właśnie jeden z takich przepisów.

czas przygotowania: 20-25 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2 obiadowe albo 4 jako dodatek

Składniki:

  • 1 kg ugotowanej fasolki szparagowej (u mnie biała)
  • 7-8 średniej wielkości pieczarek
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 10 suszonych pomidorów odsączonych z oleju
  • 4 łyżki pestek ze słonecznika/dyni
  • ulubione zioła
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • ewentualnie: 100-150g sera typu feta

Przygotowanie:

W głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy do lekkiego zrumienienia.
Dodajemy pokrojoną w piórka albo półplasterki czerwoną cebulę. Smażymy do zeszklenia się. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dorzucamy pokrojone w paseczki pomidory i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę.
Chwilę podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Fasolkę podajemy ciepłą albo zimną. Przed podaniem posypujemy pestkami dyni/słonecznika i ulubionymi ziołami.
Jeżeli wybraliście wariant z fetą, to dodajcie ją do schłodzonej sałatki.

Fasolka szparagowa z pieczarkami.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.