Słodko-słona zupa o soczyście zielonym kolorze.
Poza etapem blendowania przygotowuje się prawie sama,
a serwowana z prażonymi migdałami, zadowoli nawet największych malkontentów.
czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 3 średnie
Składniki:
- 0,5 kg zielonego groszku (może być mrożony)
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oliwy
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki płatków migdałowych
- kilka ziarenek pieprzu
- sól
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy w garnku z grubym dnem.
Dorzucamy groszek i zalewamy bulionem. Dodajemy pieprz i gotujemy, aż groszek zmięknie.
Po przestygnięciu blendujemy i doprawiamy solą.
Płatki migdałów prażymy na patelni bez tłuszczu. Posypujemy nimi zupę przed podaniem.
Smacznego!
świetny krem!
zrobiłam….rewelacja, smaczna, pięknie wygląda w miseczce a na dodatek łatwa do zrobienia:) czekam na kolejne przepisy
Krem wyszedł przepyszny! Polecam