Podwójnie czekoladowe ciasteczka z orzechami włoskimi.
Jeśli wolicie mniej intensywny smak, gorzką czekoladę możecie zastąpić
mleczną, albo deserową.
Wymarzone towarzystwo popołudniowej kawy.
czas przygotowania: 1 godz 30 minut (z przerwą na chłodzenie ciasta)
poziom trudności: średni
ilość porcji: 29-30 ciasteczek
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 czubate łyżki kakao
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1/2 kostki masła
- 1 żółtko
- aromat waniliowy
- 100 g orzechów włoskich
- 1-2 łyżki wody
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z kakao i sodą oczyszczoną.
Czekoladę ucieramy na tarce (na wiórki) i dodajemy do suchych składników.
W osobnej misce masło z cukrem i solą miksujemy na puszystą masę.
Dodajemy suche składniki z czekoladą, żółtko i aromat. Miksujemy do połączenia się składników.
Dodajemy orzechy.
Na tym etapie masa powinna być dość gęsta, więc żeby nie wykończyć miksera, na samym końcu możecie zagnieść ciasto ręcznie. Jeśli będzie się kruszyło, dodajemy wodę.
Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30-40 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto, posypujemy blat/stolnicę mąką i rozwałkowujemy masę na grubość około pół centymetra. W pieczeniu trochę urośnie.
Z ciasta wycinamy dowolne kształty i układamy na blaszce do pieczenia. Jeżeli nie macie foremek, możecie wykorzystać szklankę, którą odmierzaliście składniki.
Każdą porcję pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą miękkie i plastyczne, dlatego przed zdjęciem z blaszki powinny trochę odpocząć.
Smacznego!
Nikt się takim nie oprze, pycha! 🙂