Już dawno nie produkowałam żadnej zupy. A że najbardziej lubię zupy kremy, to tym razem postawiłam na sprawdzoną konsystencję. Na warsztat wzięłam trochę zaniedbane ostatnio bataty. Nie jestem zagorzałą fanką tego warzywa. Mówiąc wprost, w większości przypadków (puree, pieczone, smażone itd…) są dla mnie zwyczajnie za słodkie… Za to w zupie, zmiksowane z tymi wszystkimi przyprawami, to co innego.
Wyszło przepysznie – trochę słodko, trochę słono i lekko ostro.
czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 800 g batatów
- 1 duża cebula (najlepiej cukrowa)
- 3 ząbki czosnku
- 4-5 szklanek bulionu warzywnego
- 1,5 łyżeczki mielonego kminku
- 1/3 łyżeczki płatków chili (albo mielonego chili)
- 1 łyżeczka ziarenek kolendry
- 6-7 ziarenek czerwonego pieprzu
- sól
- 1 łyżka oliwy
- do podania: grzanki ziołowe/ groszek ptysiowy/ ulubione zioła (np. świeża kolendra, albo świeży lubczyk)
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i smażymy często mieszając do czasu aż się zeszkli.
Czosnek obieramy i ucieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do garnka z cebulą i chwilę dusimy.
Bataty obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i smażymy kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Zalewamy warzywa 4 szklankami bulionu warzywnego. Dodajemy kminek, chili, ziarenka kolendry i czerwony pieprz.
Gotujemy około 15 minut, do czasu aż bataty zmiękną.
Miksujemy na gładką masę, w razie potrzeby dolewając bulion i lekko dosalając.
Zagotowujemy.
Przed podaniem posypujemy posiekanymi ziołami, albo grzankami/ groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
Pysznie i pożywnie!
Zapraszam do siebie! http://www.make-life-green.blogspot.com
Mmm… brzmi pysznie i nieskomplikowanie 🙂 Muszę koniecznie zrobić
jak tylko dostanę bataty, to zrobię w weekend
W taką pogodę na pewno się sprawdzi 🙂 smacznego!
Mam bataty i w weekend robię zupę:)
Niech moc będzie z Tobą 😉 smacznego!