Pizzę z rukolą pierwszy raz jadłam w Mediolanie. Jak co roku wypuściłam się z moimi dwiema przyjaciółkami w wielki świat i po całym dniu biegania z wywieszonymi językami i podziwiania wszystkiego co poleca przewodnik, w głowach miałyśmy tylko jedno: jeść. W okolicy naszego hotelu (totalne obrzeża miasta i same tureckie sklepy z owocami, słodyczami i tanim winem) była dosłownie jedna, prowadzona przez chińską rodzinę knajpka. Ogródek obwieszony podejrzanie wyglądającymi lampionami i przechodzonym, czerwonym atłasem, złote, powycierane napisy…no nie zachęcała. Ponieważ niespecjalnie miałyśmy wyjście, podjęłyśmy wyzwanie.
Było warto! Nigdy wcześniej i nigdy później nie jadłam takiej pizzy. Po powrocie do domu postanowiłam odtworzyć tamten smak. Jak wyszło, sprawdźcie sami.
czas przygotowania: do 1,5 godz
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6-8
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki (+ mąka do ewentualnego podsypywania w czasie wyrabiania ciasta)
- 1 paczka suchych drożdży (7 g)
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na wierzch pizzy:
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 350 g sera mozarella
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 50 g prosciutto crudo
- 50 g sera typu parmezan
- duża garść rukoli
- ewentualnie: kilka pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Mąkę, drożdże i sól wsypujemy do miski. Dodajemy żółtko, wodę i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dosypując mąkę. Kiedy masa będzie jednolita przykrywamy miskę i na 20 minut odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i ponownie zagniatamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.
Wykładamy ciastem blaszkę o wymiarach około 40 x 28 cm – im mniejsza będzie brytfanka, tym grubszy spód uzyskacie w pieczeniu.
Przecier pomidorowy mieszamy z czosnkiem i rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy po wierzchu mozarellą utartą na tarce o dużych oczkach.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Wyciągamy pizzę z piekarnika i układamy na niej plasterki prosciutto crudo.
Posypujemy rukolą i serem typu parmezan. Ważne, żeby przed posypaniem rukolą pizza nie była prosto z piekarnika. W przeciwnym razie rukola ekspresowo zwiędnie.
Ser możecie utrzeć na tarce o grubych oczkach, drobno pokroić, albo za pomocą obieraczki do warzyw pościnać z niego płatki (w tej opcji wygląda najbardziej spektakularnie).
W wersji de luxe możecie jeszcze poukładać na pizzy połówki pomidorków koktajlowych.
Smacznego!
Ach, te włoskie smaki! Rozmarzyłam się 🙂