Był przepis mojej Mamy na przepyszne i proste ciasto ze śliwkami, więc teraz dla równowagi musi być trochę mojego czarowania.
Sezon na śliwki w pełni, co oznacza, że produkcja wszelakich pyszności z tymi owocami nie ustaje.
Tym razem nieco inna i mniej tradycyjna odsłona placka ze śliwkami. Pachnące cynamonem ciasto, chrupiąca migdałowa kruszonka i słodkie, rozpływające się w ustach śliwki. Mmmmm…
czas przygotowania: około 75 minut (z pieczeniem)
poziom trudności: średni
ilość porcji: cała blaszka
Składniki na ciasto:
- 1 kg śliwek (użyłam węgierek)
- 250 g miękkiego masła, albo margaryny do pieczenia
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 4 duże jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 – 3 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
Składniki na kruszonkę:
- 100 g miękkiego masła, albo margaryny do pieczenia
- 100 g białego cukru
- aromat waniliowy
- 200 g mąki pszennej
- 100 g migdałów
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy kruszonkę.
Masło ucieramy (np. łyżką) z cukrem i odrobiną aromatu waniliowego.
Stopniowo dodajemy mąkę i ucieramy masę opuszkami palców.
Pod koniec dodajemy pokruszone na drobne kawałki migdały (możecie je posiekać, albo rozbić wałkiem lub tłuczkiem do mięsa). Całość delikatnie mieszamy.
Przechodzimy do przygotowania ciasta.
Za pomocą miksera cukier ucieramy z masłem na puszystą masę.
Stopniowo wbijamy jajka i miksujemy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Stopniowo dosypujemy do masy, cały czas miksując.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 35 x 25 cm.
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Układamy na wierzchu ciasta.
Całość posypujemy kruszonką, delikatnie rozdrabniając ją palcami.
Ciasto pieczemy około 40 – 45 minut w temperaturze 180 st0pni.
Smacznego!
Dodaj komentarz