W nowy tydzień wchodzimy kolorowo i słonecznie! Na przekór pogodzie, mam dziś dla Was trochę słońca na talerzu.
Aromatyczna i lekko pikantna zupa dla spragnionych lata.
czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4-6
Składniki:
- 800 g batata
- 1 średnia cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 mała papryczka chili
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka oliwy
- do podania (do wyboru): szczypiorek/grzanki/zielony groszek
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kawałki cebulę, posiekany czosnek i pokrojony w cienkie plasterki imbir. Smażymy, często mieszając.
Dorzucamy obrane, pokrojone w większą kostkę bataty i papryczkę chili. Podsmażamy kilka minut.
Dodajemy kmin rzymski, kolendrę i kurkumę. Zalewamy bulionem. Gotujemy do zmięknięcia batatów.
Lekko studzimy i blendujemy na gładką masę.
Dodajemy mleko kokosowe. Zagotowujemy.
Podajemy posypane szczypiorkiem. Zamiast grzanek możecie wykorzystać zielony groszek.
Smacznego!
Dodaj komentarz