Po wczorajszej rozpuście i tych wszystkich pączkach i faworkach, które na pewno zjedliście, trzeba teraz pomyśleć o czymś bardziej wytrawnym.
Co planujecie na weekendowy obiad? Może prościutki gulasz z szynki wieprzowej? Bez kombinowania, szybko, tradycyjnie i łatwo.
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 800-850 g mięsa z szynki wieprzowej
- 2 duże cebule albo 3 średnie
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 l bulionu (z kury albo warzywnego)
- 1 czubata łyżka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia mięsa
- sól
- do podania: kasza gryczana albo ziemniaki
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę (około 2cm x 2 cm). Osuszamy, solimy i każdy kawałek obtaczamy w mące.
W garnuszku rozgrzewamy olej i partiami dorzucamy mięso. Smażymy do czasu aż się zrumieni.
Dodajemy pokrojoną w sporą kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do czasu zeszklenia się cebuli. Mieszamy.
Dorzucamy do garnka słodką i ostra paprykę. Całość zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy około 30-40 minut, co jakiś czas mieszając.
Podajemy z kaszą gryczaną albo z ziemniakami.
Smacznego!
Dodaj komentarz