Zupa dyniowa z soczewicą

Zupa dyniowa z soczewicą.

Za oknem nastała zimnica. Trzeba się ratować! Jedną ze sprawdzonych metod jest sycący i rozgrzewający obiadek. Na przykład na obłędną zupę dyniową z czerwoną soczewicą.

czas przygotowania: 45 min
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy “na sucho”
  • 700-800 g dyni (już bez pestek i skórki)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała ostra papryczka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • olej do podsmażenia warzyw
  • do podania: gęsta śmietana i świeże pieczywo

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania czerwonej soczewicy. Pamiętajcie, żeby przed gotowaniem porządnie ją wypłukać.
Ugotowaną odsączamy i przelewamy zimną wodą.

W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia.
Dodajemy czosnek, ostrą papryczkę pokrojoną w plastry (jeśli lubicie ostre, możecie zostawić pestki) i dynie pokrojoną w kostkę. Chwilę smażymy. Zalewamy wodą tak, żeby sięgała około 1,5 cm nad poziom dyni.
Gotujemy do czasu aż nasza dynia zmięknie, ale UWAGA, to nie będzie długo, więc uważajcie, żeby jej nie rozgotować.
Kiedy dynia się ugotuje odstawiamy ją do lekkiego przestudzenia i blendujemy. Dodajemy ugotowaną soczewicę.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z kleksem śmietany i świeżym pieczywem.

Zupa dyniowa z soczewicą.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.