U kogo już w tym roku padał śnieg? Ja załapałam się tylko na deszcz rodem z Arktyki i odrobinę gradu, ale i tak solidnie przemarzłam. Dziś co prawda wyjątkowo pojawiło się trochę słońca, więc trzeba korzystać! Żeby jeszcze termometr był bardziej łaskawy 🙂
Niestety nie jest, trzeba się ratować dobrze grzejącymi obiadami, dlatego dziś mam dla Was przepis na rozgrzewającą zupę z ciecierzycy.
czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 150-200 g boczku wędzonego parzonego
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 puszki ciecierzycy
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek pieprzu
- 0,5 łyżeczki płatków chili
- sól do smaku
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Smażymy do czasu aż wytopi się tłuszczyk, a boczek lekko się zrumieni.
Dorzucamy pieprz, listki laurowe i płatki chili.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy, a czosnek ucieramy na tarce o małych oczkach. Dorzucamy do boczku i smażymy do czasu aż cebulka się zeszkli.
Dodajemy ciecierzycę i pomidory. Zagotowujemy.
Dolewamy bulion i gotujemy przez 15 minut.
Doprawiamy solą.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
Dodaj komentarz