Żur nietradycyjny, bo nie do końca świąteczny – z ziemniakami. Taki zawsze się robi u mnie w domu. Oczywiście na samą Wielkanoc gotuje się go bez ziemniaków, ale pomyślałam, że idąc za ciosem podam Wam kompleksowy przepis na codzienny i jednocześnie niecodzienny żur.
czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 8-9
Składniki:
- 500 g zakwasu (pewnie kiedyś porwę się na własny zakwas, ale chwilowo korzystam ze sprawdzonego żurku domowego na naturalnym zakwasie)
- 500 g chudej kiełbasy
- 1 kg ziemniaków
- 200 g śmietany 18%
- suszony majeranek
- 2 listki laurowe
- 5-6 ziarenek pieprzu
- 1-1,5 l bulionu z kury (albo woda i kostki rosołowe)
- ewentualnie do podania: 1 jajko na twardo na każdą porcję
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i płuczemy. Przekładamy do garnka.
Dodajemy listki laurowe i pieprz.
Dorzucamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Jeżeli jest taka potrzeba, to wcześniej ją podsmażamy, żeby wytopić tłuszcz.
Zalewamy całość bulionem (albo wodą i dodajemy kostki rosołowe), tak żeby poziom płynu sięgał 1-2 cm ponad “gęste” składniki.
Gotujemy do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
Dolewamy zakwas, śmietanę i majeranek. Zagotowujemy.
Przed podaniem do każdej porcji możemy dodać jajko.
Smacznego!
Dodaj komentarz