Pogoda sprzyja rozgrzewającym obiadom, a moim zdaniem najlepiej sprawdzają się w tej roli zupy. Takie z mięskiem, gęste i aromatyczne.
Jedną z nich jest właśnie zupa gulaszowa z wieprzowiny. Przyprawy i czerwona fasola nadają jej przyjemny, meksykański charakter. Zupka jest dość pikantna, dlatego, jeżeli nie przepadacie za ostrymi smakami, zrezygnujcie z ostrej papryki albo zmniejszcie o połowę jej ilość.
czas przygotowania: 1 godzina
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4
Składniki:
- 200 g wieprzowiny gulaszowej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu warzywnego+bulion do podlewania
- 1 papryka
- 6-7 ziemniaków
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 spore łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 listki laurowe
- 8 ziarenek pieprzu
- 1 łyżka kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- sól
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Wieprzowinę dokładnie myjemy, obieramy z tłuszczu i kroimy w drobne paseczki. Lekko solimy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy wieprzowinę na delikatnie rumiany kolor.
Dorzucamy cebulę pokrojoną w kosteczkę, czosnek przeciśnięty przez praskę albo utarty na tarce o małych oczkach, pieprz i listki laurowe. Smażymy do zeszklenia się cebulki.
Zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, kmin rzymski, słodką i ostrą paprykę i gotujemy około 10 minut.
Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy 20 minut.
Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i odsączoną z zalewy czerwoną fasolę. Gotujemy przez kolejny kwadrans. W razie potrzeby dolewamy bulionu.
Gotową zupę doprawiamy solą.
Smacznego!
Dodaj komentarz