Korzystając z tygodnia francuskiego w Lidl Polska postanowiłam spróbować smażonych żabich udek. Zawsze wydawało mi się, że to niezwykle trudna w przygotowaniu potrawa. Okazało się, że najtrudniejszą częścią jest samo przygotowanie udek do smażenia. Potem jest już z górki 🙂 Nie bójcie się i spróbujcie sami, bo żabie udka smażone na ziołowym masełku są przesmaczne.
czas przygotowania: 30-40 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 2 niewielkie przystawki
Składniki:
- 200 g żabich udek
- 1,5 łyżki mąki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- odrobina pieprzu
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 1,5 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- do podania: bagietka
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania żab (rezultat widać na zdjęciu):
- Myjemy żabie udka.
- Odcinamy łapki i część koło kręgosłupa.
- Rozcinamy nóżki i delikatnie oddzielamy mięso na łydkach od kości.
- Podnosimy mięso z łydki i przykładamy do podudzia lekko dociskając.
Mąkę mieszamy z solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. W takiej panierce obtaczamy każde udko.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy czosnek i 1 łyżkę posiekanej natki z pietruszki.
Układamy na patelni żabie udka i smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Gotowe żabie udka podajemy ze świeżą bagietką
Przed podaniem posypujemy resztą natki z pietruszki.
Smacznego!
Dodaj komentarz