Dziś kolejna bezmięsna petarda. Obłędny kalafior z suszonymi pomidorami, papryką i czosnkiem. Niesamowicie pachnący, aromatyczny i pełen smaku. W żadnym wypadku nie rozgotowany. Po prostu pyszny.
czas przygotowania: 30 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2
Składniki:
- 0,5 kg różyczek kalafiora
- 3 ząbki czosnku
- 7-8 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki prażonych pestek z dyni albo ze słonecznika (u mnie dynia)
- olej
- do podania: świeża natka z pietruszki, szczypiorek albo koperek (u mnie natka)
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy przez 2 minuty, często mieszając.
Dolewamy do garnka wodę, dosypujemy paprykę, odrobinę soli do smaku i wrzucamy różyczki kalafiora.
Dusimy bez przykrycia przez 10 minut. Co jakiś czas mieszamy.
Po tym czasie dodajemy suszone pomidory, mieszamy i gotujemy do odparowania wody.
Przed podaniem posypujemy ulubionymi ziołami, pestkami i doprawiamy pieprzem.
Podajemy cieplutkie albo na zimno.
Smacznego!
Dodaj komentarz