Kalafior z suszonymi pomidorami

Kalafior z suszonymi pomidorami.

Dziś kolejna bezmięsna petarda. Obłędny kalafior z suszonymi pomidorami, papryką i czosnkiem. Niesamowicie pachnący, aromatyczny i pełen smaku. W żadnym wypadku nie rozgotowany. Po prostu pyszny.

czas przygotowania: 30 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2

Składniki:

  • 0,5 kg różyczek kalafiora
  • 3 ząbki czosnku
  • 7-8 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki prażonych pestek z dyni albo ze słonecznika (u mnie dynia)
  • olej
  • do podania: świeża natka z pietruszki, szczypiorek albo koperek (u mnie natka)

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy przez 2 minuty, często mieszając.
Dolewamy do garnka wodę, dosypujemy paprykę, odrobinę soli do smaku i wrzucamy różyczki kalafiora.
Dusimy bez przykrycia przez 10 minut. Co jakiś czas mieszamy.
Po tym czasie dodajemy suszone pomidory, mieszamy i gotujemy do odparowania wody.
Przed podaniem posypujemy ulubionymi ziołami, pestkami i doprawiamy pieprzem.
Podajemy cieplutkie albo na zimno.

Kalafior z suszonymi pomidorami.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.