Już dawno nie dzieliłam się z Wami żadnym pomysłem na śniadanie, dlatego dziś coś pysznego i efektownego.
Do przygotowania jajek w bułce przymierzałam się już od jakiegoś czasu, ale dopiero niedawno znalazłam rano chwilę na coś więcej niż jogurt z płatkami albo kanapka. Warto było!
Zrobienie takiego spektakularnego śniadanka jest proste, a efekty są naprawdę fantastyczne. Sprawdźcie 🙂
czas przygotowania: 25-30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 okrągłe bułeczki (np. kajzerki)
- 4 jajka
- 4 plasterki sera żółtego
- 4 plastry szynki
- 1 pomidor
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Z bułek odcinamy górną część i wydłubujemy środek.
Ser żółty i szynkę kroimy w kosteczkę. Układamy na dnie każdej bułeczki.
Posypujemy pieprzem, a na wierzch delikatnie wbijamy jajko (po jednym do każdej bułki).
Pomidora kroimy w kostkę i układamy odrobinę dookoła każdego jajka.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy około 17-20 minut, w zależności od tego jak bardzo ścięte żółtko lubicie (na zdjęciach jajko pieczone 17 min).
Przed podaniem doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Proste, kolorowe i jakie smaczne 🙂
Cudny pomyśl. Dziękuję.
Smacznego!:) i polecam się na przyszłość!
Bułeczki świetne ☺ dodałam do nich jeszcze rukolę pyyyycha ☺☺ dzisiaj piątek, wiec było bez mięska następnym razem dołożę szynkę parmenśką ☺
Mmmm…z rukolą musiały być naprawdę pyszne!
Wspaniałe śniadanko 😍